Carlos Ramirez


Carlos Ramirez zou je een universeel burger en kunstenaar kunnen noemen. Enkele decennia geleden moest zijn familie vluchten voor het regime van Pinochet. Als Belg met Chileense roots is hij tegenwoordig vlot meertalig, en drukt hij zich uit in kunstvormen van fotografie over frescoschilderen tot beeldhouwwerk.
Carlos is in essentie een bruggenbouwer, een ‘ontkokerde’ artiest en een netwerker. Hij noemt zichzelf een ‘Kunstenaar zonder grenzen’ waarmee hij alle grenzen wil overstijgen; van het internationale kunstenmilieu tot het Brusselse socioculturele veld, van het canvas in de rust van het atelier naar de artistieke interventie in de openbare ruimte van de grootstad. Hij nam deel aan internationale evenementen zoals ‘Fou-art-Montreal’, ‘Galery La Giraffe-Berlin’, ‘Zinneke Parade 2000-Brussel’ en ‘Espace Beaujon-Paris’. Hij leidde ook ‘Projection Calibaní’ in de voormalige Veeartsenijschool en en het kunstenaarscollectief ‘Team In Time ‘ met Julie Duquesne vanaf 2006.
Voor het Festival van de Amateurkunsten in Gent maakte hij een video-installatie voor de speelse dansproductie ‘Caracole’ in samenwerking met Lisi Estaras (huischoreografe van Les Ballets C de la B, Gent). De voorstelling is een zoektocht én ontmoeting tussen de dansers, muzikanten en cineast.
Carlos Ramirez verenigt met zijn temperament expressionisme en een surrealistische droomwereld, kleurzachtheid en beeldhardheid. Zijn schilderkunst, halfweg tussen figuratief en non-figuratief beeldt dieren uit en verbeeldt de duivel in een droomachtig universum dat het menselijke en dierlijke dichterlijk confronteert. Ondertussen is hij het duivelse al lang overstegen en verhult zijn werk een kracht die verwijst naar de oertijden.